Maailmanlaajuinen yhteistyö

4H on maailmanlaajuinen organisaatio, joka on alun perin lähtöisin Yhdysvalloista.

 

4H ympäri maailmaa

4H toimintaa on tällä hetkellä yli 80 maassa ja kaikilla mantereilla. Viime vuosina erityisesti Afrikan ja Aasian 4H-järjestöt ovat kasvaneet ja vahvistuneet. Eurooppalaiseen kattojärjestöön, Rural Youth Europeen, kuuluu järjestöjä 23 maasta.

 

 

Afrikassa Tansanian ja Namibian 4H-järjestöt ovat suurimpia 4H-järjestöjä. Aktiivista toimintaa on myös Ghanassa, Gambiassa, Sambiassa, Liberiassa, Nigeriassa, Keniassa ja Kamerunissa.

Aasiassa aktiivisimpia 4H-organisaatioita ovat Taiwan, Thaimaa, Etelä-Korea ja Intia. Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa vahvoja 4H-organisaatioita USA:n ja Kanadan lisäksi on mm. Costa-Ricassa ja Jamaikalla.

Maailmanlaajuista yhteistyötä

2000-luvun puolivälissä Suomen ja Tansanian 4H-järjestöt halusivat lisätä afrikkalaisten 4H-järjestöjen verkostoitumista ja ensimmäinen Take a Lead -seminaari toteutettiin vuonna 2009 Tansaniassa. Seminaariin osallistui 50 järjestöjohtajaa 15 järjestöstä Afrikasta, Euroopasta ja USA:sta.

Yhdysvaltain 4H Council järjesti ensimmäisen Framer’s-tapaamisen Washingtonissa vuonna 2011. Tavoitteena oli koota maailmanlaajuinen 4H-työn kehittämisryhmä ja pohtia maailmanlaajuisen 4H-yhteistyön periaatteita. Mukaan oli kutsuttu 4H-vaikuttajia ympäri maailmaa: Tansaniasta, Ghanasta, Etelä-Koreasta, Costa-Ricasta, Jamaikalta, Kanadasta, Suomesta sekä Rural Youth Europen edustaja.

Seuraava Framer´s-tapaaminen järjestetään Calgaryssa, Kanadassa 19.-25.8.2013. Kanadan 4H-järjestö järjestää 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi 4H-nuorille suunnatun Feeding a Hungry Planet -Youth Ag Summitin, jonne Suomestakin kahdella nuorella on mahdollisuus päästä. 

 

Korea järjestää maailmanlaajuisen yhteistyötapaamisen syksyllä 2014 ja Suomessa on tavoitteena järjestää Global 4H meeting pohjoismaisen 4H-leirin yhteydessä heinäkuussa 2015.