4H-yrittäjyys

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Oletko 13–28-vuotias nuori ja kiinnostunut perustamaan oman yrityksen? 4H-yritys on pienimuotoisen yrittäjyyden malli, joka on turvallinen ja ohjattu tapa opetella yrittäjyyttä. Yritysideaa on mahdollista työstää 4H:n järjestämässä yrityskoulutuksessa. Tuhannet nuoret ovat valinneet 4H-yrittäjyyden tavaksi tienata omaa rahaa ja saada työkokemusta.

4H-yrittäjä

 1. on 13–28-vuotias.
 2. käy 4H-yhdistyksen järjestämän 4H-yrityskoulutuksen tai suorittaa koulutuksen itsenäisesti verkko-opintoina.
 3. sitoutuu 4H:n arvoihin (4h.fi-sivulla).
 4. perustaa yrityksen yksin, mutta voi työskennellä muiden 4H-yrittäjien kanssa ryhmässä.
 5. hankkii oman yritysohjaajan.
 6. tekee kirjallisen suunnitelman yrityksestään.
 7. myy vuodessa 50–8 000 eurolla.
 8. voi saada opintopisteitä yrittäjänä toimimisesta sekä digitaalisen osaamismerkin.
 9. tekee vuosittain seuranta- ja talousraportin digitaaliselle jäsenkortille.
 10. saa apua 4H-yhdistykseltä.

4H-yritys on harrastus, jossa pääset toteuttamaan ideoitasi ja ansaitsemaan rahaa vaikkapa omaa mopoa, läppäriä tai matkaa varten. 4H-yritys on myös oiva kesätyö! Yrityksen voit perustaa, kun olet 13–28-vuotias.

Oman 4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13–28-vuotias 4H:n jäsen. Jos mieltäsi kaihertaa epäilys, ettet ole yrittäjätyyppiä, voit rauhoittua. Mitään yhtä yrittäjätyyppiä ei ole olemassa, kaikilla meistä on mahdollisuus menestyä yrittäjänä. 4H-yritys on helppo tapa ohjatusti ja turvallisesti kokeilla, onko yrittäminen sinun juttusi. Yrityksesi voi olla kestoltaan vaikka vain päivän, se voi olla kesäyritys tai se voi toimia jatkuvasti ympäri vuoden.

4H-yhdistykseltäsi saat neuvontaa yrittämisen kaikissa vaiheissa. Tukenasi on myös henkilökohtainen yritysohjaaja, jota voit kysyä lähimmästä 4H-yhdistyksestä.

Yritysidean keksiminen

Kuulostaako yrittäminen hyvältä ajatukselta, mutta et ihan keksi, minkälaisen 4H-yrityksen voisit perustaa. Parasta on aloittaa miettimällä, mitä sinä osaat. Missä sinä olet hyvä, mitä teet mielelläsi, mitä harrastat, mistä olet kiinnostunut? Voit myös pohtia, mikä sinulle olisi yrittämisessä se pääasia: työkokemus, hauska tekeminen vai rahan ansaitseminen.

Jos omasta päästäsi ideat tuntuvat vieläkin puuttuvan, voit hyvin jäljitellä toisten yritysideoita. Monista erilaisista asioista voi saada hyvällä suunnittelulla aikaan itselleen sopivaa yritystoimintaa. Nurmikon leikkuu, Linnunpönttöjen myynti, Korujen valmistus, Välipalapalvelu. Kaikkea on jo olemassa ympäri Suomen, mutta entä omalla kotipaikallasi. Katsele ympärillesi ja mieti, millaisille palveluille ja tuotteille siellä olisi tarvetta. Miten ja millä sinä voit vastata kysyntään? Ratkaisemalla tämän kysymyksen saat itsellesi yritysidean.

Koulutuksen kautta 4H-yrittäjäksi

Kun haluat perustaa oman 4H-yrityksen, voit tehdä sen oma-aloitteisesti itse tai 4H-yhdistyksen järjestämässä yrityskoulutuksessa Kurssilla saat perustiedot 4H-yrityksen perustamisesta. Kurssin edetessä suunnittelet myyvän tuotteen tai palvelun. Samalla kuulet toisten yrittäjäksi aikovien ajatuksia ja suunnitelmia.

4H-yrittäjyyttä kaveriporukalla

4H-yrittäjät voivat toimia myös yhdessä ryhmänä. Yhteistyöryhmissä jokainen nuori perustaa oman 4H-yrityksen, mutta toimintaa pyöritetään yhdessä. Jokainen antaa vahvuutensa ja osaamisensa yhteiseen käyttöön.

Yrityksen perustamisen askeleet

Aikajana auttaa sinua hahmottamaan yrityksen perustamisen vaiheet. Siinä luetelluista toimista saat myös käsityksen myös siitä, mitä kaikkea yrityksen pyörittämiseen kuuluu. Nuorelle 4H-yrittäjälle avuksi tehty opas avaa termejä ja kertoo tarkemmin, mitä missäkin vaiheessa tehdään. Jos siis esimerkiksi liiketoimintasuunnitelma tai talousraportin yhteenveto kuulostaa heprealta, saat niille selkeän suomenkielisen selityksen oppaasta.

Ajallisesti homma kulkee näin:

 • Päätät yrityksen perustamisesta.
 • Kehität yritysidean 4H-yrityskurssilla.
 • Etsit itsellesi yritysohjaajan ja teet hänen kanssaan ohjaussopimuksen.
 • Teet perustamisilmoituksen sähköisen jäsenkorttisi kautta.

"Parasta tässä yrittämisessä on se, kun saa itse päättää asioista. Ja yllättävän helppoa tää on ollut. Usein varmasti mietitään, että miten ne paperihommat sujuu, mutta ei siinä oo mitään muuta kuin että pitää vaan pitää tarkkaa kirjanpitoa."

 • Teet tarpeelliset materiaalihankinnat.
 • Suunnittelet markkinoinnin ja toteutat sen. 
 • Yritystoimintasi käynnistyy.
 • Teet toimintakertomuksen.
 • Teet talousraportin yhteenvedon.
 • Arvioit 4H-yrityksesi toimintaa ja teet kehitysideoita.

Yrittäjän kannattaa aina tehdä selkeä suunnitelma siitä, mitä yrityksessä tapahtuu milloinkin. Aikatauluttaminen on tärkeää siksikin, että yritystoiminnasta saadaan mahdollisimman sujuvaa ja tuottavaa. Sinä päätät, sillä 4H-yritys pyörii aina sinun ehdoillasi!

Yrityksesi on virallisesti olemassa siitä päivästä lähtien, jona täytät perustamisilmoituksen ja toimitat sen paikalliseen 4H-yhdistykseen. Kun yrittäminen kiinnostaa, käänny 4H-yhdistyksen puoleen.